top of page
 • Writer's pictureMarja Tuulia Lehtinen

LISÄÄ PAPUJA LAUTASELLESI & HERKULLINEN VOIPAPURESEPTI

Useat pavut sisältävät fytoestrogeeneja, jotka suojaavat naisia hormonaalisilta syöviltä

PAVUT TUKEVAT RINTOJEN TERVEYTTÄ & EHKÄISEVÄT RINTASYÖPÄÄ

Haluatko vähentää eläinkunnan proteiinia ja keventää ruokavaliotasi? Pavut ovat erinomaisia kasvikunnan proteiininlähteitä ja niillä on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Italiassa asuessani, naiset käyttivät kasviskeittoja, jotka sisälsivät runsaasti papuja, kun halusivat pudottaa painoa.


Voipavuista on hyvä aloittaa tutustuminen papujen maailmaan. Tiesitkö, että voipavut ovat erinomainen molybdenin ja kuidun lähde. Lisäksi ne sisältävät runsaasti kuparia, mangaania, folaattia, fosforia, proteiinia, kaliumia sekä B1, B6, rautaa ja magnesiumia.


Runsas kuidun määrä, kalium ja magnesium sekä folaatti tekevät niistä erittäin sydänystävällisiä. Lisäksi papujen kuitu ehkäisee verensokeriongelmia ja soveltuu hyvin diabeteksen ennaltaehkäisyyn. Kuitu ruokkii myös suoliston hyviä pöpöjä ja pitää ummetuksen loitolla.


Voipapuja on saatavilla sekä kuivattuna että valmiina tetrapakkauksissa. Valmiita papuja voi käyttää sellaisenaan, mutta kuivatut pavut tulee valmistaa huolellisesti ohjeiden mukaan. Jos käytät valmiita papuja, heitä säilytysvesi pois ja huuhtele pavut huolellisesti, jonka jälkeen ne ovat valmiit lisättäväksi ruokiin. GoGreen valmiita voipapuja on saatavilla mm. Prismoissa.

Itse valmistan kerralla ison määrän erilaisia papuja ja pakastan ne annospusseihin myöhempää käyttöä varten.


Jos haluat itse kypsentää voipavut, noudata liotusaikaa ja käytä runsaasti vettä liotukseen. Muista heittää vesi pois. Pavut keitetään runsaassa vedessä kypsiksi. Älä syö kovia papuja, koska ne voivat olla haitallisia elimistöllesi. Anna papujen jäähtyä ja pakasta ne.


Vinkki: lisää kombumerilevää palanen keittoveden sekaan, kun keität papuja. Se sisältää runsaasti erilaisia mineraaleja ja ehkäisee ilmavaivoja. Voit poistaa merilevän ja heittää sen pois, kun pavut ovat kypsät - sen hyvää tekevät aineet ovat imeytyneet papuihin.


Voipavut tomaattikastikkeessa

 • Purkki voipapuja (esim. GoGreen) – heitä vesi pois ja huuhtele pavut

 • 3 valkosipulinkynttä – kuori ja murskaa

 • 5-6 kpl isoja kotimaisia tomaatteja (tai luomu-tomaattimurskaa lasipullossa) – kuutioi tomaatit

 • peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä – kuori ja viipaloi ohueksi

 • 1-2 tl luomu-kurkumajauhetta

 • luomu-soijakastiketta tai tamaria/Bragg

 • luomu-oliiviöljyä

 • tuoretta basilikaa

 1. Lisää pannulle oliiviöljyä loraus.

 2. Heitä sekaan tomaattikuutiot, ohueksi viipaloitu inkivääri, kurkuma, soijakastike ja valkosipuli.

 3. Anna hautua niin kauan, että tomaattit ovat kypsät.

 4. Heitä sekaan valmiiksi kypsennetyt voipavut ja jätä hautumaan hetkeksi hiljaiselle tulelle. Pyörittele kastike huolellisesti papujen sekaan.

 5. Sammuta liesi ja anna jäädä muhimaan hetkeksi kannen alle. Maku syventyy.

 6. Lisää loppuvaiheessa tuoretta basilikaa päälle.

Reseptissä on käytetty anti-inflammatorisia mausteita, jotka ehkäisevät myös rintasyöpää.Lähde: The World’s Healthiest Foods, 2nd edition


© Marja Tuulia LehtinenViimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page