top of page
 • Writer's pictureMarja Tuulia Lehtinen

Hormonitasapainoa tukeva kermaisa marjasmoothie


hormonitasapainoa tukeva marjasmoothie
Kermaisa marjasmoothie hormonitaspainoa ja suoliston hyvinvointia tukemaan

Rakenna marjasmoothie lisäämällä siihen fytoestrogeeneja ja kuituja, jotka tukevat optimaalista hormonitasapainoa ja suoliston hyvinvointia


Tässä marjasmoothie-reseptissä on useita hormonitoiminnalle ja rintojen hyvinvoinnille tärkeitä ruoka-aineita kuten luomu-pellavansiemeniä sekä runsaasti erilaisia marjoja väripigmentteineen.


Pellavansiemenet sisältävät runsaasti lignaaneja, jotka ovat vaikutukseltaan viruksia, bakteereja ja sieniä ehkäiseviä ja ne ehkäisevät rintasyövän kasvua.


Pellava sisältää runsaasti fytoestrogeeneja, jotka suojelevat estrogeenireseptoreita, jotta haitalliset ympäristöhormonit (ksenoestrogeenit) ja kehon omat voimakkaat estrogeenimetaboliitit eivät pääse kiinnittymään reseptoriin. Lisäksi pellava sisältää kuitua, joka on tärkeä suoliston hyvinvoinnille.


Muistathan, että pellavansiemenet tulee aina rouhia tai jos mahdollista aktivoida ne eli liottaa yön yli pienessä määrässä vettä, joka eliminoi entsyymiinhibiittorit. Kokonaisia pellavansiemeniä ei tule käyttää, koska ne voivat jumittua suoliston seinämään.


Pellavansiemenet tai pellavarouhe sopii erinomaisesti marjasmoothieen, mutta voit vaihteeksi korvata sen myös chiansiemenillä.


Sitrushedelmät (sitruuna, lime, appelsiini, mandariinit ja greippi) sisältävät limoneenia (monoterpeeni) ja flavonoideja, jotka tukevat rintojen hyvinvointia ja ehkäisevät rintasyöpää, sen leviämistä ja kasvua. Erityisesti kuoriosassa on paljon flavonoideja ja limoneenia.


Luomu-soijamaito (jonka voi korvata jollain toisella kasvimaidolla) sisältää myös runsaasti rintojen terveyttä edistäviä fytoestrogeeneja. Jos käytät soijatuotteita, tarkista aina sertifikaatti, että se on todellakin luomua ja mielellään EU:n alueella tuotettua.


Jos olet yliherkkä/allerginen soijalle tai se ei vaan muuten sovi sinulle, korvaa se esim. mantelimaidolla.


Smoothiessa on hyvä olla mukana aina myös lisäproteiinia, jota saat esim. Foodinin hamppuproteiinijauheesta. Lisäksi auringonkukansiemenet sisältävät tärkeimmät aminohapot. Hampussa on myös hyviä rasvoja samoin kuin pellavassa, jotka tukevat solukalvojen ja aivojen terveyttä.


Itse suosin marjoja smoothiessa ja vältän makeita hedelmiä, sillä verensokeri voi olla haasteena, kun estrogeenitasot laskevat vaihdevuosissa ja sen jälkeen. Sen vuoksi lisään marjasmoothieen myös Ceylonin kanelia, joka tutkimusten mukaan tasoittaa verensokeria. Myös kuidut ja proteiini tukevat optimaalista sokeritasapainoa. Mutta, jos kuitenkin haluat lisämakeutta reseptiin, voit lisätä pienen kypsän banaanin tai steviatippoja.


Kaikki reseptissä käytetyt marjat tukevat rintojen terveyttä ja ehkäisevät rintasyöpää: mustikat, mansikat, tyrnit ja kirsikat. Joskus lisään myös marja-aroniaa reseptiin.


Vihersmoothiet ja marjasmoothiet ovat kätevä ja nopea aamupala. Voit valmistaa kerralla suuremman määrän ja nauttia osan myöhemmin iltapäivällä välipalaksi.


HORMONITASAPAINOA TUKEVA MARJASMOOTHIE RESEPTI

 • 2-3rkl luomu pellavansiemeniä

 • 2 rkl luomu auringonkukansiemeniä

 • 1rkl Foodin hamppuproteiinijauhetta (kukkurallinen)

 • 2 1/2 dl Pirkka luomu maustamatonta soijamaitoa tai mantelimaitoa

 • 1/2 dl Foodin kookosmaitoa

 • 1/4-1/2 luomu sitruunaa kuorineen

 • 1dl mustikoita(kukkurallinen)

 • 1-2dl mansikoita

 • 1dl tyrnejä

 • 1dl kirsikoita (kukkurallinen)

 • 1tl Ceylonin kanelia - ripotellaan päälle

 • (1 pieni kypsä banaani)


Heitä kaikki siemenet, hamppuproteiinijauhe ja "maito" blenderiin ja sekoita tasaiseksi.

Lisää sitruuna ja marjat - sekoita tasaiseksi.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeampia marjoja kuten mansikka, kirsikat tai banaania.

Ripottele kaneli lautaselle tai voit blendata sen valmiiksi smoothien sekaan.


Resepti: Marja Tuulia Lehtinen


198 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentare


bottom of page