top of page
 • Writer's pictureMarja Tuulia Lehtinen

VAHVA IMMUNITEETTI NUKKUMALLA

Päivitetty: 6. elok. 2022


Palauttava uni on erittäin tärkeää vahvalle immuniteetille ja koko terveydelle.


Maailmantilanne tällä hetkellä aiheuttaa monelle kovaa ahdistusta ja stressiä, joka vaikuttaa myös meidän fyysiseen kehoon ja uneen. Krooninen stressi heikentää immuunijärjestelmän toimintaa ja voi aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia kuten korkeaa verenpainetta, rytmihäiriöitä, hormonaalisia häiriöitä, diabetestä, masennusta ja jopa DNA vaurioita.


Miten sinä voit?

Nukutko hyvin? Heräätkö aamulla levänneenä, täynnä intoa ja energiaa vai heräätkö väsyneenä jo valmiiksi? Pintapuolinen koiranuni on viimeinen piste jaksamiselle, jos sitä jatkuu pitkään.


Tässä muutamia hyviä vinkkejä, joiden avulla voit parantaa unesi laatua:

 1. Säännöllinen unirytmi: mene nukkumaan aina samaan aikaan ja nouse ylös samaan aikaan aamulla. Nouse aamulla ylös viimeistään klo 05-07:00 ja mene nukkumaan illalla klo 21-22.30….. myös viikonlopulla.

 2. Käytä sänkyä ainoastaan nukkumiseen – älä tee töitä sängyssä. Tuuleta huone hyvin ennen nukkumaan menoa.

 3. Vältä kirkkaita värejä makuhuoneessa, koska ne stimuloivat mieltä. Sinisellä ja vihreällä värillä on rauhoittava vaikutus.

 4. Nuku pimeässä. Käytä pimennysverhoja tai silmäsuojia, jos tarpeen.

 5. Hiljaisuus: käytä tarvittaessa korvatulppia.

 6. Vältä illalla myöhään runsasta nesteiden juomista. Juo suurin osa vedestä aamulla ja päivällä.

 7. Pienikin määrä kahvia tai kofeiinia sisältäviä tuotteita voi häiritä unta. Jos tiedät olevasi herkkä, korvaa kahvi yrttiteellä tai juo kahvia ainoastaan aamupäivällä.

 8. Vältä alkoholia – alkoholi ei syvennä unta vaan päinvastoin häiritsee sitä.

 9. Kokeile kuumavesipulloa, jos kärsit kylmyydestä. Laita myös villasukat jalkaan.

 10. Syö kevyt hiilihydraattipitoinen ateria illalla ja vältä syömistä 2-3h ennen nukkumaan menoa.

 11. Vältä TV:n katsomista, tietokonetta tai muuta stimuloivaa toimintaa illalla. Sulje kännykkä ja anna itsellesi aikaa rentoutua.

 12. Älä pidä tietokonetta, kännykkää tai TV:ä makuuhuoneessa.

 13. Liiku säännöllisesti, mutta vältä voimakasta liikuntaa illalla.

 14. Kokeile rauhallista joogaa, meditaatiota tai hengitysharjoituksia, jotka rentouttavat ja rauhoittavat mielen. Näistä lisää myöhemmin.

 15. Kokeile melatoniinia purkista tai ekstra annosta Puhdistamon iltamagnesiumia illalla ennen nukkumaan menoa.


ETEERISIÄ ÖLJYJÄ UNETTOMUUTEEN


Kokeile rauhoittavia ja hermostoa tasapainottavia eteerisiä öljyjä


Eteeriset öljyt voivat olla oiva apu uniongelmiin. Itse käytän eteerisiä öljyjä ihan joka päivä ongelmaan kuin ongelmaan. Useat öljyt voivat auttaa sinua nukkumaan syvemmin ja paremmin.


Monille tuttu laventeli (Lavandula angustifolia) on universaali tasapainottaja, joka rauhoittaa mieltä, poistaa stressiä ja ahdistusta. Laita tippa nenäliinaan tai pumpulituppoon ja nuuhki öljyä syvään hetken aikaa. Yksi tippa tyynyliinan kulmaan voi olla jo riittävä apua parempaan uneen. Voit käyttää laventelia myös diffuuserissa, jolloin se vaikuttaa välittömästi meidän tunteisiin. Lisäksi laventelia voi ottaa sisäisesti vegekapselissa.


Olemme kuitenkin yksilöllisiä ja kaikille laventeli ei ole riittävä apua.


Myös roomalainen kamomilla (Chamaemelum nobile) ja mandariini (Citrus reticulata) ovat erittäin rauhoittavia vaikutuksiltaan. Molemmat tukevat myös ruoansulatusta ja rauhoittavat hermostoa. Mandariini tuo lohtua ja ihana öljy myös pikkulapsille. Vetiver (Vetiveria zizanoides) on minun numero 1 öljy stressiin ja jännitykseen. Se on vaikutukseltaa maadoittava, jos mieli laukkaa tuhatta ja sataa. On myös paljon muita eteerisiä öljyjä ja sekoituksia, joita voi kokeilla, mutta niistä myöhemmin.


Näitä öljyjä voi laittaa laimennettuna iholle kutakin 1-2 tippa esim. 5ml pohjaöljyä kuten jojoba, kookosöljy, oliiviöljy jne. Hiero seos pallean ja rintakehän kohdalle tai jalkapohjiin ennen nukkumaan menoa.


Kokeile myös lämmintä jalkakylpyä eteerisillä öljyillä. Ensin tarvitset esim. kermaa, johon voit laimentaa eteeriset öljyt. Ne eivät ole veteen liukenevia vaan jäävät kellumaan veden pinnalle ja voivat ärsyttää herkkää ihoa. Sekoita valitut öljyt kerman kanssa pienessä kipossa ja lisää seos lämpimään veteen varovasti sekoittaen.


Eteerisiä öljyjä voi laittaa myös tipan tyynyn kulmaan. Itse käytän usein laventelia tai mandariinia.


Kokeile diffuuseria makuuhuoneessa. Laita muutama tippa (4-8) riippuen huoneen koosta. Itse suosin tätä menetelmää tällä hetkellä.


Muista käyttää eteerisiä öljyjä turvallisesti, sillä ne ovat erittäin voimakkaita aineita. Älä laita niitä laimentamattomana ihollesi, koska ne voivat ärsyttää ihoa. Opettele tuntemaan yksi öljy kerrallaan, sen hoitavat ominaisuudet ja kontraindikaatiot.


YRTIT JA YRTTITEETKokeile myös erilaisia yrttejä ja yrttiteetä kuten kamomillatee, sitruunamelissatee, Yogi Tea Bedtime, Pucca Night Time, Tulsitee jne. Monesta supermarketista ja luontaistuotekaupasta löytyy näitä luultavasti. Myös nettikaupat voivat olla hyvä vaihtoehto.


Ayurvedinen unimaito


Itse käytin tätä reseptiä tosi usein, kun tein ayurvedahoitoja asiakkailleni. Tässä reseptissä olevat yritit rauhoittavat mielen ja parantavat unen laatua.


Ashwagandha (Withania somnifera) on adaptogeeni, joka auttaa, kun olet stressaantunut ja väsynyt. Se parantaa myös unen laatua. Ashwagandha tukee kilpirauhasen toimintaa, tuo kestävyyttä ja voi nostaa myös testosteronitasoja tutkimusten mukaan.

Ashwagandhaa on saatavana puristeena tai jauheen muodossa.


Gotu Kola (Centella asiatica)

Gotu Kolan sanotaan parantavan muistia ja auttavan saavuttavaan rauhallisen meditatiivisen tilan. Lisäksi se on hyvä stressiin ja ahdistukseen. Myös Gotu Kolaa on saatavana puristeena. Brahmilla (Bacopa monnieri) on samankaltaisia vaikutuksia kuin Gotu Kolalla, jota joskus virheellisesti kutsutaan Brahmiksi.


Kokeile niin huomaat vaikutuksen. Ashwagandhaa ja brahmia pitäisi saada myös jauheena nettikaupoista tai luontaistuotekaupasta.

 • ½ – 1tl ashwangahdha (jauheena)

 • ½ -1tl Gotu Kola (jauheena)

 • Keitettyä luomu- maitoa tai esim. mantelimaitoa

 • 1 tl luomu-hunajaa

 • ripaus muskottipähkinää

Seesammaito


Seesaminsiemenet ovat hyvä tryptofaanin lähde, joka auttaa meidän kehoa syntetisoimaan serotoniinia sekä melatoniinia. Ne sisältävät myös runsaasti kalsiumia.

 • 1-2dl yön yli liotettuja seesaminsiemeniä

 • 1-2 liotettua taatelia tai viikunaa (liota yön yli)

 • 1 kypsä banaani

 • 3-6dl vettä

Huuhtele seesaminsiemenet siivilässä ja laita ne blenderiin. Lisää vettä vähitellen niin, että siemenistä irtoaa maitomainen neste. Siivilöi siemenet, heitä ne pois ja laita "maito" blenderiin kuivahedelmien ja banaanin kanssa. Sekoita huolellisesti ja nauti.© Marja Tuulia Lehtinen

119 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page