top of page
  • Writer's pictureMarja Tuulia Lehtinen

MAUSTEISET KIKHERNEET

Päivitetty: 6. elok. 2022


KIKHERNEET - hormoneita tasapainottamaan & suojaamaan rintasyövältä

Kikherneet ovat hyvä proteiinin lähde kasvisruokavaliossa. Ne sisältävät lisäksi mm. rautaa, sinkkiä, B-vitamiineja ja runsaasti kuitua, joka pitää nälän loitolla ja verensokerin tasaisena. Kikherneet parantavat myös kolesteroliarvoja ja tukevat sydämen terveyttä.


Kikherneiden kuitu tukee lyhytketjuisten rasvahappojen tuotantoa suolistossa (SCFA), voihappo (Buturaatti), joka on kolonosyyttien pääasiallinen ravinnon lähde, pitää suoliston hyvässä kunnossa. Suoliston mikrobiston tasapaino ja terveys on tärkeä myös hormonaalisten syöpien, kuten rintasyövän ehkäisyssä.


Kikherneet sisältävät myös fytoestrogeeneja, jotka suojaavat estrogeenireseptoreita kehon omilta voimakkaita estrogeeneenimetaboliiteilta ja ksenoestrogeeneita (ympäristöhormonit), joita löytyy mm. muoveista ja kosmetiikasta jne.


Kokeile alla olevaa yksinkertaista reseptiä. Säädä mausteiden määrä sopivaksi omaan makuusi. Jos kärsit kuumista aalloista, laita vähemmän mausteita ja valkosipulia :)

Tarjoile kikherneet esim. salaatin ja höyrytettyjen vihannesten kanssa.


RESEPTI

n. 1/2 litraa valmiita kikherneitä (esim. GoGreen tetrapakkaus tai itse keitetyt)

Sitruunan mehua (tai limeä)

1-2tl Garam Masalaa - tarkista maku ja lisää tarvittaessa lisää

Luomu soijakastiketta

2-3 valkosipulinkynttä murskattuna

Luomu oliiviöljyä

Tuoretta korianteria

(voit lisätä sekaan myös muita mausteita & yrttejä, jos haluat voimakkaampia makuja)


Monet mausteet ovat vaikutukseltaan anti-inflammatorisia eli ne sammuttavat tulehdusta. Lisäksi suurimmalla osalla mausteista on myös syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia. Opettele käyttämään säännöllisesti keittiössäsi näitä terapeuttisia super-mausteita.


Suosi aina, kun mahdollista luomu mausteita ja yrttejä!


© Marja Tuulia Lehtinen
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page