top of page
  • Writer's pictureMarja Tuulia Lehtinen

BASILIKAN ja TULSIN TERVEYSVAIKUTUKSISTA & SISILIALAINEN PESTO RESEPTI

Päivitetty: 6. elok. 2022Rakastan basilikaa ja erityisesti pestoa. Opin käyttämään pestoa Roomassa asuessani, mutta useimmiten ostin Saclan valmispestoa, joka oli silloin vielä hyvälaatuinen. Nykyään en koske siihen sormen nokallakaan, koska se sisältää mm. glukoosisiirappia, joka on erittäin haitallinen terveydelle.


Pestoa on helppo tehdä myös itse ja se valmistuu hetkessä, jos omistaa kunnon tehokkaan blenderin. Toki sen voi valmistaa myös sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.


Tämä resepti on vegaaninen, mutta yleensä pestossa käytetään parmisaanijuustoa, jonka voit korvata ravintohiivahiutaleilla.


Lue lisää alla reseptin terveysvaikutuksista.


BASILIKAN TERVEYSVAIKUTUKSISTA


Basilika (Ocimum basilicum) & Tulsi pyhäbasilika (Ocimum sanctum) – vaikutusalue erityisesti hermosto, ruoansulatuskanava ja hengitystiet


Basilikaa (Sweet basil) käytetään erityisesti italialaisessa keittiössä ja se on luultavasti tuttu suurimmalle osalle ihmisiä ainakin peston muodossa.


Tulsi (Intialainen pyhäbasilika) on kuitenkin erilainen maultaan ja vaikutuksiltaan kuin tämä tavallinen Eurooppalainen versio. Se on voimakas adaptogeeni ja erinomainen mm. stressissä. Tulsitee ehkäisee myös syöpää ja sitä saatavana monissa kaupoissa. Lisäksi tulsi tukee maksan toimintaa ja ehkäisee verensokeriongelmia.


Basilika (Ocimum basilicum) on voimakas antioksidantti ja se sisältää haihtuvia öljyjä eli eteerisiä öljyjä mm. eugenolia, jotka ovat vaikutukseltaan anti-inflammatorisia ja antibioottisia. Tutkimuksissa basilika on mm. ehkäissyt mm. Staphylococcus aureus ja Eschericia colia. Se sisältää myös flavonoideja (orientin ja vincenin), jotka suojelevat soluja ja kromosomeja säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.


Basilika on vaikutukseltaan lämmittävä. Se on mm. antibakteerinen, antiseptinen, hermostoa tukeva, kuumetta alentava, kouristuksia laukaiseva sekä ehkäisee diabetesta. Lisäksi basilika tukee immuunijärjestelmän toimintaa ja ehkäisee syöpää.


Ayurvedan mukaan basilikaa suositellaan erityisesti kylmettymisiin, yskään, poskiontelo-ongelmiin, päänsärkyyn, artriittiin, reumatismiin, kuumeeseen sekä ruoansulatusongelmiin. Basilika on myös hyvä kaikkiin keuhkoihin liittyviin ongelmiin sekä erityisesti hermostollisiin ongelmiin kuten stressi ja uupumus ( erityisesti Tulsitee). Voit tilata Pucca Tulsiteetä täältä.


Basilikaa pidetään pyhänä yrttinä Intiassa ja sen uskotaan avaavan sydäntä ja vaikuttavan mieleen positiivisesti.


BASILIKA-PESTO (VEGAANI)

  • 2 isoa nippua basilikaa varsineen pestynä ja kuivattuna

  • ripaus suolaa (esim. Vogelin yrttisuola)

  • 1dl cashewpähkinöitä ( tai kourallinen manteleita)

  • loraus luomu-oliiviöljyä

  • 2-3 isoa valkosipulinkynttä

  • 1 keskikokoinen tomaatti

  • 1 sitruunan mehu (tai lime)

  • 2-3 rkl ravintohiivahiutaleita (esim. Foodin) (parmisaanijuustoa, jos et ole vegaani)

Käytä reseptissä normaalia basilikaa (kuvassa). Laita kaikki raaka-aineet blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa jne.


Laita parmisaaniraaste vasta lautaselle pastan päälle, jos käytät maitotaloustuotteita. Jos käytät parmisaania, voit jättää pois ravintohiivahiutaleet. Ne eivät muutenkaan ole välttämättömiä, mutta ne antavat juustomaisen makuelämäksen reseptiin.
Kokeile myös raakaravintoversiota eli kesäkurpitsapastaa tai nauti pesto gluteenittoman kikhernepastan kanssa. Itse pidän eniten Palmuston Chili nuudeleista.


© Marja Tuulia Lehtinen

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page