top of page
  • Writer's pictureMarja Tuulia Lehtinen

ANTI-INFLAMMATORINEN & IMMUNITEETTIA VAHVISTAVA AURINKOJUOMA

Päivitetty: 6. elok. 2022


Lataa kehoosi elinvoimaa, energiaa ja terveyttä tuoreilla itsepuristetuilla mehuilla ja vahvista samalla immuniteettiasi


Tämä juoma tulee tosi tarpeeseen erityisesti syksyllä ja talvella. Se on vaikutukseltaan anti-inflammatorinen eli tulehdusta vähentävä, suojaa naisia mm. rintasyövältä, parantaa ruoansulatusta ja tukee immuniteettia, joka on erittäin tärkeää erityisesti tällä hetkellä. Lisäksi se tuo lämpöä elimistöön. Jos kärsit kuumista-aalloista, lisää varovasti inkivääriä ja kurkumaa.


Lue lisää aurinkojuoman terapeuttisista vaikutuksista alla ja kokeile reseptiä.


Jotta voit mehustaa basilikaa, tarvitset kunnon mehustiminen, siihen ei riitä mehulinko. Jos sinulla on ainoastaan mehulinko, jätä basilika pois.


Resepti 2:lle

  • iso pala luomu inkivääriä (tuoreena)

  • iso pala luomu kurkumaa (tuoreena)

  • iso luomu omena (mielellään vihreä)

  • 1 iso luomu sitruuna kuorineen (pestään hyvin) tai 2 pientä

  • nippu basilikan lehtiä (jos hyvä mehustin, myös varret voidaan mehustaa)

  • ripaus mustapippuria päälle loppuvaiheessa

Mehusta ja nauti aamulla tyhjään mahaan. Itse teen juomasta niin vahvan, että tukka seisoo päässä eli laitan tosi paljon inkivääriä ja kurkumaa. Tämä juoma toimii hyvin kahvinkorvikkeena :)


Muista huuhdella hampaat huolellisesti, koska sitruuna voi vaurioittaa kiillettä.


Tämän juoman terapeuttiset vaikutukset


Sitruuna – Citrus limon

Sitruunat ja limet sisältävät flavonoideja kuten hesperitin ja naringeeni, jotka ovat vaikutukseltaan voimakkaita antioksidantteja. Ne sisältävät myös runsaasti C-vitamiinia, joka on tärkeä mm. immuniteetille. Sitrushedelmät (sitruuna, lime, appelsiini, mandariinit ja greippi) sisältävät limoneenia ja flavonoideja, jotka ehkäisevät mm. rintasyöpää, sen leviämistä ja kasvua. Erityisesti kuoriosassa on paljon flavonoideja, limoneenia. Sitrushedelmät kannattaakin mehustaa kuorineen, mutta muista että niiden pitää olla luomua. Muista pestä sitrushedelmän kuori huolellisesti ennen mehustamista.


Vältä kuitenkin greippiä, koska se hidastaa estrogeenin poistumista elimistöstä ja vaikuttaa monien lääkkeiden metaboliaan.


Inkivääri (Zingiber officinale)

Vaikutusalue erityisesti ruoansulatuselimistö ja hengitystiet

Inkivääri on perinteisesti käytetty mauste mm. intialaisessa ja kiinalaisessa keittiössä. Se on vaikutukseltaan lämmittävä.


Inkivääri sisältää gingeroli-fytoravinnetta, joka on vaikutukseltaan voimakkaasti anti-inflammatorinen (tulehdusta vähentävä). Inkivääri on voimakas antioksidantti, ehkäisee bakteereita, sieniä ja syöpää. Inkivääri poistaa myös limaisuuttaa ja vähentää tulehdusta ja kipua. Inkivääri onkin tunnettu erityisesti sen ruoansulatusta parantavasta sekä sen pahoinvointia vähentävästä ominaisuudesta. Se vähentää myös ilmavaivoja tehokkaasti.


Intialaisen perinteisen lääketieteen Ayurvedan mukaan inkivääriä suositellaan mm. kylmettymisiin, flunssiin, ruoansulatusongelmiin, pahoinvointiin, ylämahan kipuiluun, artriittiin, peräpukamiin, päänsärkyyn ja sydänsairauksiin.


Itse suosin tuoretta inkivääriä (aina luomuna, mutta ei mielellään kiinalaista), koska se ei ole niin vahvaa kuin kuivattu inkivääri. Erityisesti kuivattu inkivääri voi olla liian voimakas, jos kärsii suun limakalvojen kuivumisesta tai naisille joilla on ongelmia alapään limakalvojen kuivuuden kanssa tai kuumia aaltoja.


Inkivääriä tulee käyttää varovasti, jos kehossa on liikaa ”kuumuutta”, tulehduksellinen ihosairaus, korkea kuume, verenvuotoa tai mahahaavaa. Raskaana ei tule käyttää suuria määriä inkivääriä, mutta esim. pieniä määriä ruoanlaitossa ei ole haitallinen.


Kurkuma (Curcuma longa):Basilika (Ocimum basilicum) /Tulsi (pyhäbasilika)

Vaikutusalue erityisesti hermosto, ruoansulatuskanava ja hengitystiet

Basilikaa (Sweet basil) käytetään erityisesti italialaisessa keittiössä ja se on luultavasti tuttu suurimmalle osalle ihmisiä ainakin peston muodossa.


Tulsi (Intialainen pyhäbasilika) on kuitenkin erilainen vaikutuksiltaan kuin tämä tavallinen Eurooppalainen versio. Tulsiteetä on onneksi saatavana monissa kaupoissa esim. Pucca. Tulsi on erinomainen lisämunuaisten tuki stressitilanteessa.


Basilika on voimakas antioksidantti ja se sisältää haihtuvia öljyjä mm. eugenolia, jotka ovat vaikutukseltaan anti-inflammatorisia ja antibioottisia. Tutkimuksissa basilika on mm. ehkäissyt mm. Staphylococcus aureus ja Eschericia colia. Se sisältää myös flavonoideja (orientin ja vincenin), jotka suojelevat soluja ja kromosomeja säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.

Myös basilika on vaikutukseltaan lämmittävä. Se on mm. antibakteerinen, antiseptinen, hermostoa tukeva, kuumetta alentava, kouristuksia laukaiseva jne.


Ayurvedan mukaan basilikaa suositellaan erityisesti kylmettymisiin, yskään, poskiontelo-ongelmiin, päänsärkyyn, artriittiin, reumatismiin, kuumeeseen sekä ruoansulatusongelmiin. Basilika on myös hyvä kaikkiin keuhkoihin liittyviin ongelmiin sekä erityisesti hermostollisiin ongelmiin kuten stressi ja uupumus ( esim. Tulsitee).


Basilikaa pidetään pyhänä yrttinä Intiassa ja sen uskotaan avaavan sydäntä ja vaikuttavan mieleen positiivisesti.


Omenat

Vaikutusalueet erityisesti verensokerin säätely ja keuhkojen terveys

Omenat kannattaa ostaa aina luomuna, koska ne sisältävät erittäin paljon torjunta-ainejäämiä. Whats on My Food sivuston mukaan, omenat voivat sisältää mm. 47 torjunta-ainejäämää, joista 6 karsinogeenia tai mahdollisesti karsinogeenista, 16 eri hormonihäiritsijää ja 5 neurotoksiinia jne.


Omenat sisältävät runsaasti antioksidantteja ja mm. vesiliukoista kuitua pektiiniä ja erilaisia polyfenoleita. Ne ovat hyväksi mm. sydämen terveydelle ja pitävät kolesterolin kurissa. Ne pitävät myös verensokerin tasaisena ja vähentävät riskiä sairastua mm. keuhkosyöpään ja astmaan.
Lähteet:

  • The World’s Healthiest Foods (George Mateljan)

  • The Yoga of Herbs (Dr. David Frawley and Dr. Vasant Lad)

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997408/table/nutrients-08-00495-t001/

© Marja Tuulia Lehtinen

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page