top of page
  • Writer's pictureMarja Tuulia Lehtinen

ITSE VALMISTETTU LUOMU-SOIJAJOGURTTI

Päivitetty: 6. elok. 2022


En tiedä sinusta, mutta itse en pidä kaupan valmiista soijajogurteista laisinkaan. Ensinnäkin en halua niihin mitään makeutusaineita, koska itse voi lisätä mitä haluaa kuten esim. luomu-hunajaa jne. Muista aina, kun ostat soijaa niin varmista, että se todellakin on sertifikoitua luomu-soijaa! Erittäin tärkeää!


Aloita jogurtin kokeilu ensin pienemmällä määrällä eli 1 litra. Muista hygienia ja muista pitää jogurtti lämpimässä, mutta ei kuumassa paikassa. Olen huomannut, että Pirkan luomu-soijamaito maistuu parhammalta ja jogurtin teko onnistuu melkein aina. Itse käytän Klaire Labsin TherBiotic Complete valmistetta, koska olen todennut, että se toimii hyvin ja sisältää monipuolisesti erilaisia mikrobeja.


Luomu-soijajogurtti resepti

(1-2 litraa valmista jogurttia) ​1-2 litraa Pirkka luomu-soijamaitoa (ei lisättyä sokeria) 1/2 – 1tl probioottijauhetta (esim. TherBiotic Complete jauhe tai vastaavaa) (1tl luomu-hunajaa probiooteille ravinnoksi – ei välttämätön, mutta suositeltava) Voit lisätä ensimmäiseen satsiin lehmänmaidosta valmistettua luomu-jogurttia pari ruokalusikkaa startteriksi, jos pystyt käyttämään maitotaloustuotteita, jolloin soijajogurtin rakenteesta tulee kiinteämpi. Itse henkilökohtaisesti en käytä maitotaloustuotteita ja jogurtti onnistuu hyvin ilman sitä. Lasipurkki peitetään villamyssyn alle ja laitetaan lämpimään paikkaan n. 2-3vrk. Nostetaan sen jälkeen jääkaappiin. Tarkista maku ja tuoksu. Jogurtin pitäisi tuoksua hiukan happamalle ja hyvälle. Jos se tuoksuu tunkkaiselle tai maistuu oudolle, heitä se pois ja pidä huoli, että seuraavalla kerralla käytät varmasti puhdasta astiaa. Kun aloitat uuden satsin, lisää hapatetta joukkoon muutama ruokalusikka sekä probioottivalmistetta. Muista hygienia! Nautitaan pieni määrä aamulla tyhjään mahaan ja illalla ennen nukkumaan menoa. Tekee todella terää suoliston bakteerikannalle sekä limakalvoille.


Mausta soijajogurtti hedelmillä ja marjoilla

Kokeile maustaa itse valmistettu jogurtti esim.:

  • granaattiomenansiemenillä

  • erilaisilla marjoilla kuten mansikka, mustikka, vadelma jne.

  • banaanilla

  • mangolla tai ananaksella

  • lisää myös kuitua sekaan esim. pellavarouhetta tai yön yli liotettuja chiansiemeniä

Näin suolistosi pöpöt saavat hyviä mikrobeja ja kuituja. Immuniteetistasi n. 70-80 % asuu suolistossasi.


Erityisesti granaattiomena ja pellavarouhe ehkäisevät rintasyöpää ja sen uusiutumista. Luomu soija sisältää fytoestrogeeneja, jotka suojelevat estrogeenireseptoreita kehon ulkopuolelta tulevilta ympäristöhormoneilta ja kehon omilta voimakkailta estrogeeneilta sekä haitallisilta estrogeenimetaboliiteilta.


Muista, että käytät AINOASTAAN luomu soijaa. Muista tarkistaa myös pakkausmerkinnät! Normiviljelty soija sisältää runsaasti haitallisia torjunta-aineita kuten Roundup ja se voi olla myös geenimanipuloitua soijaa, joka ei todellakaan ole kenenkään terveydelle hyväksi.

Jos kärsit kilpirauhasongelmista, pidä huoli, että saat riittävästi jodia, jolloin soijan käytöllä ei ole haitallista vaikutusta kilpirauhaseen.


© Marja Tuulia Lehtinen
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page