top of page
  • Writer's pictureMarja Tuulia Lehtinen

LOKAKUUN RINTOJEN TERVEYSKAMPANJA - LIIKUNTA

Päivitetty: 4. lokak. 2022

Liiku vähintään 40 minuuttia päivässä normaali askareittesi lisäksiLIIKU PÄIVITTÄIN

Naiset, jotka ovat fyysisesti aktiivisia ja liikkuvat 30 minuuttia päivässä (kävely), kuutena päivänä viikossa ja jotka nauttivat 6 annosta hedelmiä ja vihanneksia päivittäin, rintasyövän uusiutumisriski vähänee 50% iästä, taudin vaiheesta tai painoindeksistä huolimatta.


Liikunta säätelee hormoneja

Insuliinin ja IGF-1 (insuliinin kaltainen kasvutekijä 1) kohonneet tasot lisäävät rintasyöpäriskiä ja sen uusiutumista. Aerobinen liikunta kuten reipas kävely vähentää IGF-1 insuliinin määrää ja tutkimusten mukaan se lisää elinikää rintasyöpäpotilailla. Liikunta lisää myös hyvien estrogeenimetaboliittien muodostumista ja laskee haitallisten metaboliittien tasoa. Reipas liikunta vähentää myös diabetesriskiä, joka on yksi rintasyövän riskitekijöistä.


Liikunta parantaa painonhallintaa

Säännöllinen liikunta ehkäisee painonnousua. Riski sairastua uudelleen rintasyöpään kasvaa naisilla, jotka lihovat rintasyöpädiagnoosin jälkeen. Rasvakudos tuottaa myös tulehdusmakkereita, joita ovat mm. IL-6, TNF-α: n ja VEGF. Ruokavalio ja liikunta vähentävät tulehdusta. Rasvakudos tuottaa myös estrogeenia.


Liikunta aktivoi lymfakiertoa

Säännöllinen liikunta ja syvähengitys parantavat lymfankiertoa ja immuniteettia.

Liikunta ehkäisee myös masennusta ja kohentaa mielialaa sekä tukee sydämen terveyttä.


Valitse itsellesi mieluinen liikuntamuoto

Lisää liikuntaa vähitellen. Kokeile jotain itsellesi sopivaa lajia kuten esim. kevyt jooga. Myös reipas kävely tai kevyt hölkkä raikkaassa ulkoilmassa ovat erinomainen valinta.


Rintojen terveyttä ajatellen erinomaisia lajeja ovat mm. jooga, kävely ja uinti. Kaikki liikkeet missä käytetään käsiä tukevat myös lymfakiertoa, joka on erittäin tärkeä rintojen terveydelle.


Pyri liikkumaan vähintään 30-40 minuuttia päivittäin. Kävele esim. töihin. Käytä portaita hissin sijaan. Pidä pieni tauko työpäivän aikana ja nouse seisomaan - venyttele ja hengittele syvään.

Jos olet kovin kiireinen, laita kalenteriisi ylös hetket, jolloin varaat aikaa itsellesi ja itsestäsi huolehtimiseen.


PISTÄ VINKKI KÄYTÄNTÖÖN OMASSA ELÄMÄSSÄSI NYT

Kävele vähintään 30min. päivittäin.


Tieto on valtaa - jaa vinkki myös ystävillesiYhteistyössä MammAlive Foundationin kanssa.


Lue lisää täältä


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commenti


bottom of page