top of page
  • Writer's pictureMarja Tuulia Lehtinen

MANGO & SEN TERAPEUTTISET OMINAISUUDET KEITTIÖSSÄ

Päivitetty: 6. elok. 2022


Kuva: Unsplash

Yritin etsiä epätoivoisesti tietoa mangon terveysvaikutuksista, mutta se ei ollutkaan niin helppoa kuin luulin.


Tiedätkö, kun joskus tulee kauhea himo johonkin ruoka-aineeseen…. uskon sen olevan viesti keholta, että se tarvitsee jotain siinä ruoassa olevaa vaikuttavaa ainetta. Viime keväänä ostin koko ajan luomu-päärynöitä ja yleensä en ole koskenutkaan niihin. Samoin mangojen kanssa. Olen aikaisemmin ostanut niitä tosi tosi harvoin, koska ne ovat mielestäni liian makeita ja Suomesta ei saa kunnollisia mangoja, kunnes törmäsin Prismassa espanjalaisiin mangoihin ja ne olivat vielä kypsiä ja erittäin hyvälaatuisia. Yritän välttää ostamasta mm. Brasiliasta tuotuja mangoja, koska niissä voi olla vaikka mitä torjunta-aineita.


MANGON (MANGIFERA INDICA) TERAPEUTTISISTA VAIKUTUKSISTA

Makea mango on tuttu mm. intialaisesta keittiöstä ja viljellään laajalti tropiikissa. Mangopuusta käytetään eri osia terapeuttisiin tarkoituksiin esim. lehtiä, kaarnaa, siementä, hedelmää ja hedelmän kuorta.


Kypsän mangohedelmän liha on väriltään kullankeltainen. Sen kuori on punertava, oranssi (tai vihreä) ja hedelmäliha painuu kevyesti sisään.


Intialaisessa lääketieteessä Ayurvedassa mangoa suositellaan mm. heikkoon ruoansulatukseen, ummetukseen, ripuliin, peräpukamiin, vitaliteetin ja voimien puutokseen ja se tekee terää myös iholle (sis. A-ja C-vitamiinia).


Tieteellisten tutkimusten mukaan mangot sisältävät mm. 20 eri vitamiinia ja mineraalia. Ne ovat erinomaisia antioksidanttien, C-ja A-vitamiinin/ β-karoteenin lähteitä. Lisäksi mangoissa on mm. B-ryhmän vitamiineja kuten B1, B2, B3, B6 ja folaattia, K-vitamiinia, kuparia, magnesiumia ja kaliumia. Mangot ovat erinomainen kuidun lähde.


Mangot sisältävät runsaasti erilaisia fytokemikaaleja, jotka ehkäisevät mm. astmaa, sydänsairauksia, korkeaa verenpainetta, diabetesta ja verensokeriongelmia sekä syöpää.


Mangon sisältämät fytoravinteet ovat vaikutukseltaan mm. :

– anti-inflammatorisia (tulehdusta ehkäiseviä) – viruksia, bakteereja, parasiitteja ja sieniä ehkäiseviä – kasvaimia ehkäiseviä – immuniteettia parantavia – maksaa suojaavia – silmien terveyttä suojaavia – ruoansulatuskanavaa suojaavia jne.


Miten käyttää mangoa

Itse en mehustaisi mangoa, koska siinä on runsaasti sokeria (vaikkakin joidenkin tutkimusten mukaan se ehkäisee diabetestä ja pitää verensokerin kurissa). En myöskään sekoittaisi sitä smoothieihin muiden makeiden hedelmien kanssa saman syyn vuoksi. Jos sinulla on diabetes tai verensokeriongelmia, jättäisin mangon myös väliin.


Mielestäni paras tapa on nauttia mango sellaisenaan eikä sotkea siihen muita makuja.

Voit valmistaa siitä helposti nopean aamiaisen /välipalan.


MANGO-CHIANSIEMEN AAMIAINEN

  • 1-2rkl chiansiemeniä liotettuna pienessä määrässä kookosmaitoa (vähintään 15 minuuttia tai mielellään yön yli)

  • 2rkl kuorittuja hampunsiemeniä - ripottele päälle

  • Mangoa kuutioituna tai soseutettuna

  • 1/2 – 1tl Ceylonin kanelia

  • Luomu kookos-, soija-, kaura-, pähkinäjogurttia

Laita lasin pohjalle yön yli liotetut chiansiemenet. Lisää mangokuutiot tai soseutettu mango. Lisää jogurtti sekä hampunsiemenet. Ripottele päälle kanelia.
Kuva: Unsplash

Lähteet:

The Ayurveda Encyclopedia (Swami Sada Shiva Tirtha)


© Marja Tuulia Lehtinen

155 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page