top of page
 • Writer's pictureMarja Tuulia Lehtinen

YRTTINEN HAPANKAALI

Päivitetty: 29. marrask. 2022

SUPER-IMMUNITEETTI: Ruokaa suoliston hyville mikrobeille


Vahva immuniteetti asustaa suolistossasi

Varmaan olet tietoinen, että suolistollasi on jotain tekemistä immuniteetin kanssa. Noin 70-80% immuniteetista asustaa suolistossasi, joten ei ole samantekevää mitä suollat suustasi alas.


Kaikki mitä syöt joko ruokkii hyviä terveyttäedistäviä pöpöjä tai haitallisia organismeja kuten hiivoja, bakteereita sekä viruksia. Tasapaino hyvien ja ns. huonojen mikrobien välillä on tärkeää sekä monimuotoisuus.


Nykypäivän ultraprosessoitu teollinen ruoka tappaa meidän hyvät mikrobit ja edistää haitallisten mikrobien kasvua. Samoin torjunta-aineet kuten Round-up, jota käytetään kaikilla pelloilla, myös Suomessa ja valitettavan runsaskätisesti.


Fermentoidut tuotteet ovat tärkeässä osassa suoliston hoito-ohjelmaa ja erityisesti, jos haluat tukea optimaalista immuniteettia.


Kokeile valmistaa itse hapankaalia, koska kaupan valmiit tuotteet ensinnäkin maistuvat karmiville ja moni tuote ei ole edes kunnolla hapattunut. Oma hapankaali maksaa myös huomattavasti vähemmän kuin kaupan valmiit tuotteet.


Aloita varovasti

Jos et ole tottunut käyttämään fermentoituja tuotteita tai jos suolistosi on kovin huonossa kunnossa, kannattaa kokeilu aloittaa varovasti. Ota aterian yhteydessä 1tl hapankaalia ja anna suolistosi vähitellen totutella tähän uuteen suolisto-ruokaan. Lisää sitten vähitellen 1-2 rkl hapankaalia 1-2 kertaa päivässä aterian yhteyteen.


Alussa voi esiintyä esim. enemmän ilmavaivoja jne., mutta vähitellen oireet häviävät ja huomaat suolistosi voivan paremmin. Säännöllisyys on avainsana. Hyviä mikrobeja pitää ruokkia päivittäin, jotta ne voivat hyvin ja kukoistavat.


YRTTIHAPANKAALI

(määrät ovat summittaisia)

 • n. 600g ohueksi suikaloitua/viipaloitua keräkaalta

 • 300g porkkanaraastetta - porkkanan voi jättää myös pois

 • (1 omena raastettuna)

 • Tuoreita yrttejä kuten timjami, rosmariini, meirami, rakuuna, valkosipuli jne.

 • 2tl laatusuolaa (esim. Celtic Sea Salt karkea tai muu merisuola)

Kaikkien kasvisten ja yrttien tulee olla puhtaita - poista multa ja vaurioituneet kohdat. Huuhtele yrtit ja kasvikset.


Kaalin voi valmistaa esim. isossa muovisankossa tai muussa isossa kulhossa.


Voit käyttää myös hapankaalille tarkoitettua valmistusastiaa tai lasipurkkeja. Muista hygienia - puhdista ja desinfioi astiat huolellisesti.


Huom! Jos valmistat hapankaalin lasipurkissa:

Kun nostat kaalin käymään lämpimään paikkaan, muista aukaista lasipurkin kansi välillä, jotta ilma pääsee ulos, koska muuten purkki voi haljeta. Ongelma ratkeaa sillä, että jätät riittävästi tilaa lasipurkkiin ja aukaiset kannen käymisvaiheessa muutaman kerran päivässä.


 • Kaali nuijitaan suolan kanssa kunnes siitä irtoaa nestettä kunnolla.

 • Lisää yrtit ja porkkana ja jatka hetken aikaa nuijimista.

 • Lisää startteriksi hiukan omaa vanhaa hapankaalia tai kaupan valmista hapankaalia.

 • Siirrä seos huolellisesti desinfioituun hapatusastiaan tai lasipurkkiin.

 • Seoksen pitää olla nesteen alla koko ajan. Lisää hapantusastian paino päälle niin, että seos on nesteen alla. Tarvittaessa lisätään keitettyä vettä (jäähdytä).

 • Jos laitat seoksen lasipurkkiin, tarkista että hapankaali peittyy nesteen alle - tarvittaessa lisää hiukan keitettyä ja jäähdytettyä vettä astiaan. Tarkista, että purkkiin jää riittävästi tilaa. Voit laitaa myös ison kaalin lehden seoksen päälle niin, että se pitää kasvikset nesteen alla. Itse en laita, mutta pidän huolen, että nestettä on riittävästi.

 • Astia pidetään n. 2-3 vrk lämpimässä, valolta suojatussa paikassa, jotta hapattuminen käynnistyy hyvin. Tarkista maku/tuoksu. Jos tuntuu, että kaali ei ole riittävän hapan, voit jättää sen vielä muhimaan pariksi päiväksi. Paljon riippuu huoneen lämpötilasta.

 • Siirretään kylmään sen jälkeen. Valmis n. 5-7vrk:n kuluttua.


Superimmuniteetti - hapankaali ruokkii suoliston hyviä mikrobeja ja ylläpitää hyvää immuniteettia
Yrttinen hapankaali

TÄRKEÄÄ:

Kaikki astiat tulee desinfioida kiehuvalla vedellä huolellisesti, muuten tulee herkästi väärä bakteerikanta, joka pilaa kaiken. Valmiin hapankaalin tulee tuoksua raikkaalta, hyvältä ja happamalta.


Hapankaali jatkaa hitaasti käymistä jääkaapissa ja se kestää hyvänä ainakin 6 kuukautta.


Kätevä astia hapankaalin valmistamiseen


Jos käytät hapatusastiaa, siirrä hapankaali lasipurkkiin säilytystä varten. Pidä huoli, että se on nesteen alla.


On myös muita tapoja valmistaa hapankaalia, mutta niistä lisää sitten fermentointikurssilla. Seuraa sivuiltani tulevia tapahtumia ja ilmoittaudu mukaan.


Marja Tuulia

Kärsitkö suolisto-oireista tai haluatko vahvistaa immuniteettiasi?Lue lisää vinkkejä vahvaan immuniteettiin täältä340 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page