top of page
 • Writer's pictureMarja Tuulia Lehtinen

TALTUTA FLUNSSA & OPTIMOI IMMUNITEETTISI

Päivitetty: 6. elok. 2022

Kärsitkö jatkuvista sairastelukierteistä?

Keho on viisas ja jos emme kuuntele sen viestejä, pysäyttää se meidät halusimme tai emme.


Flunssakausi on kiihkeimmillään ja moni makaa kotona pärskien ja yskien. Itse en edes muista, koska olisin viimeksi saanut influenssan tai tavallisen flunssan....onneksi. Muistan ajan, kun asuin Roomassa ja sairastuin ainakin kaksi kertaa vuodessa (ja joskus usemminkin) tosi pahasti. Jouduin olemaan 2 viikkoa töistä pois ja olin aina niin huonossa kunnossa, että en edes jaksanut mennä kauppaan tai apteekkiin. Onneksi ystäväni kantoivat minulle ruokaa. Usein kävi niin, että toipumiseen meni noin kaksi kuukautta ja olin pitkään väsynyt. Kun hoidin suolistoni kuntoon, loppui myös sairastelukierteet.


Pidä huolta suolistostasi niin se pitää huolta sinusta


Hoida suolistosi mikrobikanta kuntoon, koska n. 70% immuniteetista on suolistossa.

Probiootit voivat myös auttaa. Tutkimusten mukaan mm. probiootti Lactobacillus plantarum DK119 suojaa influenssaviruksilta. Probiootti oli eristetty Kimchistä – korealaisesta kaalihapatteesta. Kimchiä on saatavana monissa supermarketeissa tai sitä voi valmistaa myös itse.


Fermentoidut tuotteet


Suoliston bakteerikantaa kannattaakin ruokkia fermentoiduilla tuotteilla kuten hapankaalilla tai muilla hyviä probiotteja sisältävillä valmisteilla kuten (kookos)kefiiri, (kookos)jogurtti /soijajogurtti – itse valmistettu tietenkin. Älä käytä makeutettuja jogurtteja, vaan mausta ne itse esim. pienellä määrällä hunajaa, hedelmiä tai marjoja.

Probioottivalmisteet


Maitohappobakteereita kannattaa vetää kuuriluontoisesti aina vuodenajan vaihtuessa ja erityisesti flunssakautena. Itse käytän usein Therbiotic valmistetta, jota voit tilata Nordic Laboratories nettikaupasta. Jauhe on kätevä, koska voin käyttää sitä myös, kun valmistan esim.soijajogurttia tai raakaravinnon juustoja.


Jatkuvat tulehduskierteet, poskiontelo- ja keuhko-ongelmat sekä flunssakierteet liittyvät suoliston huonoon kuntoon ja mikrobiston muutoksiin.


Nauti runsaasti C-vitamiinipitoisia hedelmiä & marjojaLisää ruokavalioosi luomuna sitruunaa, appelsiineja, mandariineja sekä kotimaisia marjoja kuten aronia ja mustaherukka.


Lisäksi suosittelen ottamaan purkista myös erikseen C-vitamiinia 1000-3000mg/vrk. jaettuna pitkin päivää. Se on erityisen tärkeää, jos olet stressaantunut, jolloin keho kuluttaa tavallista enemmän C-vitamiinia. C-vitamiinia voidaan käyttää turvallisesti suurempiakin määriä, kun halutaan nujertaa jo puhjennut flunssa, jolloin se on myös tehokkaampaa.


Erityisen tehokas ja hyvin imeytyvä C-vitamiinivalmiste on Altrient Liposomal Vitamin C. Sitä saa tilattua Nordic Laboratories nettikaupasta kätevästi.


D-vitamiini ja sinkki

D-vitamiini on erittäin tärkeä mm. immuunijärjestelmälle. Tarkistuta D-vitamiinitasosi ja pidä huoli, että se on riittävän korkealla. Muista syödä talvella D-vitamiinilisää purkista! D-vitamiinin imeytymisessä voi olla myös ongelmia ja jotkut tarvitsevat huomattavasti suurempia määriä.


Myös sinkki, auringonhattu-uute, NAC (poistaa limaa) sekä propolis /mehiläiskittivaha voivat auttaa.


Muita apukeinoja keittiössäsi

 • vihannes- ja luuliemi

 • sosekeitot

 • pakuritee

 • inkivääri, kurkuma, Ceylonin kaneli, valkosipuli, sipulit, purjo

 • mustaherukkamehu

 • inkiväärijuoma (katso alla)Flunssajuoma:


Sain tämän reseptin yhdeltä kreikkalaiselta mummolta, kun olin Englannissa ja se on toiminut hyvin. Jaoin reseptiä ystävilleni ja sain hyvää palautetta.

 • kuumaa vettä

 • 1 sitruunan mehu

 • luomu hunajaa

 • kuivattua tai tuoretta inkivääriä

Laita tuoreet inkiväärin palaset kiehumaan veteen ja anna hautua hetken aikaa. Sammuta levy ja anna nesteen seistä niin kauan, että se on lämmintä, muttei kiehuvan kuumaa. Lisää sen jälkeen sitruunan mehu sekä hiukan hunajaa. Inkiväärin palat voi heittää pois tai käyttää seuraavaan satsiin.


Voidaan nauttia useita kertoja päivässä. Muista kuitenkin huuhdella hampaat huolellisesti, ettei kiilteet vaurioidu


ETEERISET ÖLJYT TUKENA

Itse vannon eteeristen öljyjen nimeen, koska olen koulutukseltani myös aromaterapeutti ja olen nähnyt työssäni niiden tehon. Moni asiakkaani on saanut helpotusta oireisiinsa erityisesti flunssakautena.Useat eteeriset öljyt sisältävä kemiallisia komponentteja, jotka ovat vaikutukseltaan bakteereita, viruksia ja sieniä tuhoavia sekä immuunijärjestelmää vahvistavia


Eukalyptus australialainen – Eucalyptus radiata: irrottaa ysköksiä, tuhoaa bakteereita ja viruksia sekä parantaa immuniteettia. Hyvä myös lihassärkyihin.


Sitruuna – Citrus limon: on hyvä mm. huoneilman desinfiointiin. Se kohottaa mielialaa ja parantaa valkosolujen tuotantoa.


Teepuu – Melaleuca alternifolia: tuohoaa haitallisia bakteereja, viruksia ja sieniä sekä vahvistaa immuniteettia.


Timjami – Thymus vulgaris : parantaa immuniteettia, tuhoaa viruksia ja bakteereja.


Bergamot – Citrus aurantium bergamia: auttaa unettomuuteen ja laskee tarvittaessa kuumetta. Se on aivan ihanantuoksuinen öljy, joka vaikuttaa mielialoihin erittäin kohottavasti. Huom! herkistää auringonvalolle.


Näitä öljyjä voi käyttää diffuuserissa ja sivellä iholle laimennettuna muutaman kerran päivässä.KARSI NÄMÄ RUOKAVALIOSTASI - erittäin tärkeää!


Samalla, kun lisäät hyvää ruokavalioosi, muista myös, että sinun pitää poistaa ruokavaliostasi ruoka-aineet, jotka ylläpitävät ongelmaasi. Jos jätät tämän vaiheen välistä, on vaikutus plus miinus nolla eli et saa toivottua tulosta.


Vältä ruoka-aineita, jotka ruokkivat huonoja mikrobeja, aiheuttavat limaisuutta ja pitävät yllä tulehdusta. Niihin kuuluvat mm. maitotaloustuotteet (poikkeuksena jogurtti), sokeri, peruna ja valkojauhotuotteet, jotka keräävät limaa ja ruokkivat haitallisia pöpöjä suolistossasi. Jos syöt joka päivä kaurapuuroa, jätä myös se tauolle, koska se ruokkii limaisuutta. Vaihda puuro esim. hirssiin tai tattariin. Tiesitkö muuten, että sokeri romahduttaa immuniteetin useiksi tunneiksi.


Muista levätä ja juoda riittävästi nesteitä. Nauti diffuuserissa eteeristen öljyjen tuoksusta ja hoida itsesi kuntoon.


Jos kärsit jatkuvista infektiokierteistä, ota yhteyttä ja varaa aika ravintovalmennukseen niin autan sinua.

Autan ja opastan sinua myös mielelläni eteeristen öljyjen kanssa.


Marja Tuulia Lehtinen

Ravinto-ja hyvinvointivalmentaja (funktionaalinen ravitsemus)


© Marja Tuulia Lehtinen


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page