top of page
  • Writer's pictureMarja Tuulia Lehtinen

SUPER-RUOKAA QUINOASTA, PINAATISTA & BASILIKASTA

Päivitetty: 6. elok. 2022


Ei olisi ikinä uskonut, että yhdistämällä quinoa, pinaatti ja pesto, syntyy mielettömiä terveyttä edistäviä vaikutuksia. Quinoa kypsyy hetkessä ja babypinaattia saa nykyään helposti luomuna mm. Lidl-kaupoista. Pesto valmistuu nopeasti omassa keittiössä (katso resepti tästä)


QUINOA

Quinoa (kvinoa) on luontaisesti gluteeniton ja runsaasti proteiinia sisältävä vaihtoehto kasvissyöjän lautaselle. Se sisältää mm. kaikki välttämättömät aminohapot, hyvän määrän kuitua, antioksidantteja ja vitamiineja sekä kalsiumia, kaliumia, rautaa, fosforia jne. Se ei itse asiassa ole vilja vaan siemen.


Quinoa tulee huuhdella hyvin ennen käyttöä useaan kertaan, koska se sisältää haitallista saponiinia. Itse huuhtelen siemenet ensin kuumassa vedessä ja muutaman kerran vielä kylmässä vedessä.


Quinoa on vaikutukseltaan lämmittävä ja se tukee munuaisten toimintaa - hyvä ruoka erityisesti talvella.Se pitää verensokerin tasaisena ja tukee painonhallintaa. Quinoa sisältää myös yhdisteitä, jotka tukevat rintojen terveyttä ja ehkäisevät syöpää kuten kversetiiniä ja lunasiini peptidiä, joka on vaikutukseltaan myös anti-inflammatorinen.


de Lumen BO. Lunasin: a novel cancer preventive seed peptide that modifies chromatin. J AOAC Int. 2008 Jul-Aug;91(4):932-5. PMID: 18727555.


YHDISTÄ LAUTASELLA QUINOA & PINAATTI - syntyy superyhdisteitä

PINAATTI

Pinaatti (Spinacia oleracea) sisältää mm. folaattia, rautaa ja fytoekdysteroideja (fytoadaptogeeni), jotka voivat lievittää kroonisen väsymyssyndrooman oireita, ne mahdollisesti parantavat muistia ja keskittymiskykyä. Myös quinoa (Chenopōdium quīnoa) sisältää fytoekdysteroideja.

Pinaatti sisältää fytoadptogeenien lisäksi karotenoideja, fenoliyhdisteitä - erityisesti kversetiiniä, kemferolia (myös quinoa), ferulahappoa ja p-kumaarihappoa sekä lignaaneja. Fytoestrogeeniset lignaanit muuttuvat ihmisen suolistossa bakteerien vaikutuksesta enterodioliksi ja enterolaktoniksi, joilla on mm. diabetesta, sepelvaltimotautia ja syöpiä ehkäiseviä ominaisuuksia.


QUINOA

Quinoa sisältää yli 20 fenolista yhdistettä kuten tanniineja, saponiineja, kasvisteroleita, fytiinihappoa sekä ekdysteroideja pienissä määrin. Se on erinomaista ruokaa, jos haluaa pitää painonsa kurissa - normalisoi hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaa. Quinoa sisältää myös antioksidantteja ja ehkäisee tulehdusta.


Sidorova YS, Petrov NA, Shipelin VA, Mazo VK. [Spinach and quinoa - prospective food sources of biologically active substances]. Vopr Pitan. 2020;89(2):100-106. Russian. doi: 10.24411/0042-8833-2020-10020. Epub 2020 Mar 16. PMID: 32459909.


BASILIKA

Basilika on vaikutukseltaan lämmittävä. Se on mm. antibakteerinen, antiseptinen, hermostoa tukeva, kuumetta alentava, kouristuksia laukaiseva sekä ehkäisee diabetesta. Lisäksi basilika tukee immuunijärjestelmän toimintaa ja ehkäisee syöpää. Lue lisää basilikan vaikutuksista täältä ja katso myös peston resepti.KOKEILE TÄTÄ RESEPTIÄ, jossa yhdistyvät kaikki yllämainitut hyödyt


QUINOA - keitä (n. 15 min. tai vähemmän)

  • 1dl quinoaa per henkilö (huuhtele hyvin)

  • n. 2dl vettä

  • (ripaus suolaa)

Anna kypsyä niin kauan, että "häntä" aukeaa. Voi olla, että pienempikin määrä vettä riittää. Tärkeää, että et keitä siitä puuromaista. Voit joutua harjoittelemaan sopivaa kypsyysastetta muutaman kerran, jos et ole tottunut keittämään quinoaa.


SALAATTIPOHJA - pese ja kuivaa

Pese babypinaatti (sekä rucola) ja kuivaa lehdet hyvin. Pilko sekaan muutama kirsikkatomaatti. Mausta lorauksella luomu-oliiviöljyä ja sitruunaa.


Laita quinoa salaatin päälle ja sekoita hyvin. Lisää sekaan valmistamasi pesto ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa hiukan suolaa, sitruunaa tai oliiviöljyä.

Sinun ei tarvitse välttämättä käyttää näin paljon vihreää kuin mitä kuvassa näkyy :)

Kokeile myös alla olevaa vaihtoehtoa!


QuinoaPinaatti pestolla


Toinen vaihtoehto on, että käytät ainoastaan babypinaattia, jonka voit sekoittaa kattilassa kypsän quinoan kanssa. Anna pinaatin hautua jälkilämmöllä hetken aikaa.

Lisää pesto quinoan päälle ja tarjoile sellaisenaan.


© Marja Tuulia Lehtinen


170 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page